Transaminazele: Ce sunt și ce ne pot spune despre sănătate

Transaminazele sunt enzime importante găsite în celulele hepatice, care joacă un rol crucial în metabolismul aminoacizilor. Aceste enzime sunt, de obicei, măsurate în sânge și pot oferi informații valoroase despre sănătatea ficatului și a întregului organism. În acest articol, vom explora ce sunt transaminazele, ce ne pot spune despre sănătatea noastră și ce trebuie să facem în cazul unor niveluri anormale.

Ce sunt Transaminazele?

Transaminazele sunt enzime care ajută la transferul grupurilor funcționale între aminoacizi și ketoacizi. Cele două transaminaze majore măsurate în sânge sunt alaninaminotransferaza (ALT) și aspartataminotransferaza (AST). Acestea sunt produse în principal în ficat, dar și în alte țesuturi, cum ar fi inima, mușchii scheletici și rinichii.

Ce Ne Pot Spune Transaminazele Despre Sănătatea Noastră?

Nivelurile normale ale transaminazelor în sânge pot indica o funcție hepatică normală. Cu toate acestea, nivelele crescute ale acestor enzime pot fi semnul unor probleme de sănătate, cum ar fi leziunile hepatice, inflamația sau alte afecțiuni ale ficatului. Iată câteva dintre condițiile care pot determina creșterea nivelurilor de transaminaze:

  1. Hepatita: Hepatita virală sau hepatita cauzată de alcool sau substanțe toxice poate determina creșterea nivelurilor de transaminaze în sânge.
  2. Ciroza: Ciroza hepatică este o afecțiune cronică caracterizată prin deteriorarea și cicatrizarea țesutului hepatic, care poate duce la creșterea nivelurilor de transaminaze.
  3. Boala Ficatului Gras: Boala ficatului gras non-alcoolic (NAFLD) și boala ficatului gras alcoolic (AFLD) sunt caracterizate de acumularea excesivă de grăsime în ficat, care poate duce la inflamație și creșterea nivelurilor de transaminaze.
  4. Cancerul Hepatic: Creșterea nivelurilor de transaminaze poate fi asociată și cu cancerul hepatic și alte tumori hepatice.
  5. Boli de Inimă: Unele afecțiuni cardiace, cum ar fi infarctul miocardic sau insuficiența cardiacă, pot determina, de asemenea, creșterea nivelurilor de transaminaze în sânge.

Ce Ar Trebui Să Facem În Cazul unor Niveluri Anormale de Transaminaze?

În cazul unor niveluri anormale de transaminaze, este important să consulți un medic pentru evaluare și diagnostic. În funcție de cauza creșterii nivelurilor de transaminaze, medicul tău poate recomanda investigații suplimentare, cum ar fi teste de imagistică medicală, biopsie hepatică sau teste de sânge suplimentare.

Pe lângă evaluarea medicală, este esențial să adopți un stil de viață sănătos pentru a menține sănătatea ficatului și a întregului organism. Acest lucru include evitarea consumului excesiv de alcool, menținerea unei greutăți sănătoase, alimentația echilibrată și exercițiile fizice regulate.

În concluzie, transaminazele sunt enzime importante care pot oferi informații valoroase despre sănătatea ficatului și a întregului organism. Creșterea nivelurilor de transaminaze poate fi semnul unor probleme de sănătate serioase, iar consultarea unui medic este crucială pentru evaluare și tratamentul adecvat. Adoptarea unui stil de viață sănătos și menținerea unei greutăți corporale adecvate sunt, de asemenea, importante pentru menținerea sănătății ficatului și prevenirea unor probleme de sănătate asociate.

You might like