Furtunul de grădină, un ajutor neprețuit pentru grădinarii profesioniști sau amatori

Visul oricărui grădinar, fie el amator sau profesionist, este să aibă o grădină ca-n povești cu plante sănătoase și dezvoltate armonios. Cel mai important rol îl joacă desigur apa, indiferent că vorbim despre o grădină de flori și plante decorative, o livadă sau un strat de legume, iar unul dintre instrumentele esențiale pentru plantarea și îngrijirea unei grădini este furtunul de grădină.

Beneficii ale utilizării furtunului de grădină

Un sistem de irigare automat este perfect pentru gazon dar nu același lucru se poate spune și despre celelalte plante dintr-o grădină. Deși cerințele față de cantitatea de apă din sol ori frecvența udării variază de la specie, la specie, plantele au totuși un lucru în comun din acest punct de vedere: nu reacționează bine la apa ce stagnează pe frunze și care crează un mediu propice pentru dezvoltarea unor bacterii și fungi ce duc la apariția unor boli grave care vor fi destul de greu de ținut sub control și de eradicat. Așadar, chiar dacă ai un sistem de irigare cu aspersoare, furtunul de grădină este un instrument care nu trebuie să lipsească din arsenalul tău pentru că îți va permite să uzi plantele în mod corect și anume la baza lor, pe sol, evitând să stropești frunzele. Un alt avantaj este acela că un furtun cu o lungime adecvată ca cel de aici, îți va permite să uzi și plantele plantate în cele mai îndepărtate colțuri ale grădinii fără a fi nevoit să cari apă cu găleata.

Pe lângă faptul că te ajută să uzi plantele existente deja în grădină, furtunul își va dovedi utilitatea și în momentul în care vei vrea să adaugi o plantă nouă în grădina ta, mai ales dacă vorbim de plante cu rădăcini lemnoase și bine dezvoltate așa cum sunt pomii fructiferi sau arborii decorativi, coniferele ori tufele de trandafiri. O plantare ca la carte și care să asigure înrădăcinarea plantei în grădina ta presupune și udarea abundentă a plantei, nu doar mocirlirea și adăugarea de îngrășământ.

Cum alegi furtunul de grădină

Pentru a alege furtunul potrivit trebuie ca întotdeauna să ții cont de câteva criterii. În primul rând gândește-te la dimensiunile grădinii tale și alege un furtun cu o lungime mai mare pentru a fi sigur că acesta va ajunge în toate colțurile grădinii. Cel mai simplu ar fi să iei o rolă de furtun – o găsești la un preț foarte convenabil pe site-ul www.efurtun.ro.

Un alt considerent important este materialul din care este fabricat furtunul. Vei vedea că există furtunuri de grădină fabricate din cauciuc sau din PVC. Cauciucul este un material foarte rezistent la abraziune însă vine și cu câteva dezavantaje. În primul rând este un material greu iar greutatea furtunului combinată cu greutatea apei vor face ca mâinile tale să obosească relativ repede. Un alt dezavantaj este prețul mai mare. Furtunul din PVC este însă un furtun foarte ușor, foarte flexibil și îl vei găsi la un preț foarte mic. Din punct de vedere al rezistenței și durabilității, furtunul de grădină din PVC stă și el foarte bine, fiind rezistent la abraziune ori la temperaturi ridicate. Pentru că și presiunea de lucru este importantă, alege un furtun care să fie întărit și să poată rezista și la presiuni mai mari.

Un furtun de grădină din PVC te va ține ani de zile dacă urmezi câțiva pași simpli pentru a-i prelungi durata de viață. În primul rând ar fi bine ca vara, să nu îl lași întins pe sol după utilizare ci să îl strângi sub formă de rolă. Iarna, strânge furtunul și depozitează-l într-un loc unde temperatura nu scade sub 0 grade pentru a evita fisurarea lui.

În final, îți mai spunem că deși furtunul de grădină din PVC este foarte greu de reciclat există o mulțime de metode prin care să poți folosi bucățile de furtun vechi pe care le ai prin curte. De exemplu, prin găurirea furtunului cu o mașină de găurit, în dreptul plantelor dintr-un strat de flori, îl poți transforma în furtun cu picurare. Dacă ai bucăți de furtun vechi mai mici le poți folosi pentru ca manșoane pentru a ancora pomii proaspăt plantați.O altă idee este să te folosești de furtunul vechi pentru a decora o căsuță de grădină, un gard sau locul de joacă al copiilor. Așadar, înlocuiește furtunul fisurat cu un furtun de grădină nou dar nu tegrăbi să îl arunci pe cel vechi la gunoi ci caută modalități creative de a-i da o nouă viață.

Sursa foto: pexels.com

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *