Febra: Tot ce trebuie să știi despre acest simptom comun

Febra este un simptom frecvent întâlnit, caracterizat de creșterea temperaturii corpului peste nivelul normal. Este adesea asociată cu o varietate de afecțiuni, de la infecții comune la boli mai grave. În acest articol, vom explora tot ce trebuie să știi despre febră, inclusiv cauzele, simptomele, tratamentul și când să cauți asistență medicală.

Cauzele Febrei:

Febra este un răspuns al organismului la infecție sau la alte stări care pot declanșa un proces inflamator. Printre cauzele comune ale febrei se numără:

 1. Infecțiile Virale: Gripa, răceala comună și alte infecții virale pot determina creșterea temperaturii corpului.
 2. Infecțiile Bacteriene: Infecțiile bacteriene, cum ar fi amigdalita, infecțiile tractului urinar sau pneumonie, pot provoca și ele febră.
 3. Infecțiile Fungice: Anumite infecții fungice, precum candidoza, pot fi asociate cu febră.
 4. Boli Inflamatorii: Boli autoimune, cum ar fi artrita reumatoidă sau lupusul, pot provoca febră ca răspuns la inflamație.
 5. Boli de Sânge: Unele boli de sânge, cum ar fi leucemia sau limfomul, pot fi asociate cu febră.
 6. Reacții la Medicamente: Anumite medicamente sau tratamente, cum ar fi chimioterapia, pot determina creșterea temperaturii corpului ca efect secundar.

Simptomele Febrei:

Principalele simptome ale febrei includ:

 • Creșterea temperaturii corpului peste 37,5°C (99,5°F) măsurată cu un termometru.
 • Frisoane sau tremurături.
 • Transpirație excesivă.
 • Oboseală sau slăbiciune.
 • Dureri musculare sau articulare.
 • Dureri de cap sau stare confuzională, în cazul febrei ridicate.

Tratamentul Febrei:

Tratamentul febrei depinde de cauza subiacentă și de severitatea simptomelor. Unele măsuri generale de gestionare a febrei includ:

 1. Hidratare: Asigură-te că bei suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea, mai ales dacă febra este însoțită de transpirație excesivă sau frisoane.
 2. Odihnă: Odihna adecvată poate ajuta organismul să lupte mai eficient împotriva infecției și să reducă febra.
 3. Medicație: Medicamentele antiinflamatoare non-steroidiene (AINS), cum ar fi ibuprofenul sau paracetamolul, pot fi utilizate pentru a reduce febra și pentru a ameliora disconfortul.
 4. Compresii Reci: Compresiile reci sau baile în apă călduță pot ajuta la scăderea temperaturii corpului și la reducerea febrei.

Când Să Cauți Asistență Medicală:

În unele cazuri, febra poate indica o afecțiune mai gravă și poate necesita asistență medicală imediată. Caută asistență medicală dacă:

 • Temperatura corpului depășește 39°C (102°F) sau persistă mai mult de câteva zile.
 • Ai dificultăți de respirație sau dureri în piept.
 • Ai confuzie sau pierdere a conștienței.
 • Prezinți convulsii sau rigiditate la nivelul gâtului.
 • Febră este însoțită de erupții cutanate sau sângerare anormală.

Concluzie:

Febra este un răspuns comun al organismului la infecție sau la alte stări inflamatorii. Este important să înțelegem cauzele, simptomele și tratamentul febrei pentru a gestiona corect acest simptom și pentru a preveni complicațiile. Dacă ai orice îngrijorare sau întrebări legate de febră, consultă un medic sau un specialist în îngrijirea sănătății pentru evaluare și tratament adecvat.

You might like

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *