Barbiturice: Riscuri și efecte asupra sănătății

Barbituricele reprezintă o clasă de medicamente cu acțiune depresivă asupra sistemului nervos central, fiind utilizate în trecut pentru tratarea insomniilor, anxietății și convulsiilor. Cu toate acestea, utilizarea lor a scăzut semnificativ din cauza riscurilor ridicate asociate cu dependența și supradozajul. Acest articol explorează riscurile asociate cu barbituricele și efectele lor asupra sănătății.

Funcționarea Barbituricelor

 1. Depresia Sistemului Nervos Central (SNC):
  • Barbituricele acționează asupra receptorilor GABA (acid gama-aminobutiric) din creier, crescând efectele inhibitoare ale acestui neurotransmițător. Aceasta duce la o scădere generală a activității cerebrale.
 2. Sedare și Relaxare Musculară:
  • Efectul lor depresiv asupra SNC determină sedarea și relaxarea musculară, ceea ce a dus la utilizarea lor în tratamentul insomniilor și al convulsiilor.

Riscuri Asociate cu Barbituricele

 1. Dependență și Toleranță:
  • Barbituricele prezintă un risc ridicat de dependență psihologică și fizică. Utilizarea pe termen lung poate duce la dezvoltarea toleranței, necesitând doze crescute pentru a obține aceleași efecte.
 2. Supradozaj:
  • Supradozajul cu barbiturice poate fi fatal. Aceste substanțe au o plajă terapeutică îngustă, iar o doză excesivă poate duce rapid la depresia severă a SNC și stop cardiac sau respirator.
 3. Interacțiuni Medicamentoase:
  • Barbituricele pot interacționa cu alte medicamente, inclusiv cu analgezicele, antidepresivele și contraceptivele orale, afectând eficacitatea acestora sau creând riscuri suplimentare.
 4. Efecte Adverse:
  • Utilizarea barbituricelor poate provoca efecte adverse precum somnolență excesivă, confuzie, amețeli și probleme de coordonare.
 5. Retragere:
  • Încetarea bruscă a utilizării barbituricelor poate duce la sindrom de retragere, manifestat prin anxietate, insomnie, convulsii și, în cazuri grave, delirium tremens.

Efecte Asupra Sănătății Mintale

 1. Depresie Mentală:
  • Barbituricele pot agrava starea de depresie și pot contribui la apariția sau exacerbarea tulburărilor de anxietate.
 2. Confuzie și Dezorientare:
  • Utilizarea pe termen lung poate determina confuzie mentală și dezorientare, afectând claritatea gândirii și concentrarea.

Utilizări Medicale Limitate

 1. Anestezie:
  • Barbituricele au fost folosite anterior în anestezie, dar utilizarea lor a scăzut în favoarea altor medicamente mai sigure.
 2. Controlul Convulsiilor:
  • Unele barbiturice sunt încă utilizate pentru controlul convulsiilor în anumite condiții medicale, dar numai după ce alte opțiuni de tratament au eșuat.

Abuzul și Dependenta

 1. Recreațional:
  • Barbituricele pot fi utilizate în mod recreațional pentru a obține efecte de euforie și relaxare, dar acest lucru crește riscul de dependență și supradozaj.
 2. Abuzul În Asociere cu Alte Substanțe:
  • Barbituricele sunt adesea abuzate în asociere cu alcool sau alte substanțe, ceea ce crește semnificativ riscul de complicații grave.

Concluzie

Deoarece riscurile asociate cu barbituricele sunt substanțiale, utilizarea lor a fost în mare parte înlocuită de alte clase de medicamente cu profil de siguranță mai bun. Este esențial ca orice utilizare a barbituricelor să fie supravegheată strict de un profesionist medical și să fie limitată la condiții medicale strict definite. Persoanele care utilizează sau consideră utilizarea acestor substanțe ar trebui să caute sfat medical și să fie conștiente de riscurile semnificative asociate cu aceste medicamente.

About the Author: Admin

You might like